Lindqvists Ungdomsböcker #223, illustrerad.
Tryck: Grafiska Konstanstalten, Stockholm 1946
”Skinnstrumpa” (”The Pioneers”) är den första av fem böcker i James Fenimore Coopers serie ”Leatherstocking tales” (kallad ”Coopers Indianberättelser” hos Lindqvists) och kom ut på engelska första gången 1823. Det var den första boken som kom ut i serien, men handlingsmässigt är den del fyra. Del två utspelar sig 36 år tidigare och är den inte helt okända ”Den siste mohikanen” (”The Last of the Mohikans”) som blev enormt populär. Tack vare denna serie betraktas Cooper som indianromanens upphovsman.
”Skinnstrumpa” är smeknamnet på bokens protagonist Natty Bumppo och kommer förstås från hans benbeklädnader. I boken är Natty en gammal man som lever i en hydda tillsammans med Chingachgook, en likadels gammal mohikan (faktiskt den siste mohikanen, efter att hans son Uncas dött), som försöker fly den annalkande civilisationen i naturens vildmark.
Det som är lite förvirrande i serien är dels att böckerna inte utspelar sig i ordning, dels att Natty har olika smeknamn i dem (i ”Den siste mohikanen” kallas han ”Falköga”). I Lindqvists serie kommer böckerna i den ordning de utspelar sig.
Om Lindqvists Ungdomsböcker har jag hittat väldigt lite info, men serien verkar ha funnit under 30- och 40-talet och satsat på ungefär samma böcker (vissa böcker fanns rentav i bägge serierna) som storfavoriten Wahlströms men med lite större och ofta illustrerade utgåvor. Jag har inte hittat att de hade några ”tjejböcker”.
Tyvärr måste jag erkänna att jag ännu inte läst den här boken. Det ålderdomliga språket, titeln och kanske även omslaget (som jag tycker är väldigt fint nu) gjorde att jag ratade denna till förmån för böckerna om Hjortfot, som jag slukade. Som väldigt många av mina gamla indianböcker är den stämplad ”Ingemar Andersson”. Det får mig att tro de köptes vid samma tillfälle och gissningvis (då ingen inblandad kommer ihåg det) lyckades jag få mor och far att ropa in en liten låda ungdomsböcker på en auktion nån gång runt 1990 i norra Småland, eventuellt i Svensbo nära Örsåsa och Gullringen där mina morföräldrar bodde. Det står även skrivet ”Hasselö” vilket ligger nära Västervik och alltså är ungefär i samma trakter.