David Ljungdahl #1: Ewald Sterner – Äventyr i vildmarken

Lindblads Ungdomsböcker #31, illustrerad
Tryck: Grafiska Konstanstalten, Stockholm 1944

Under de senaste åren har jag på nytt tagit upp mitt gamla samlande av indianböcker. Först Edward S. Ellis men sen vidare till all möjlig utgivning av indianlitteratur i Sverige, från 1890-talet och hundra år framåt. Där har jag haft ovärderlig hjälp av Staffan Gripenbergs projekt ”Indianböcker i Sverige”.

Men håller det då? Det är som vanligt ömsom vin, ömsom vatten. Stundtals rent rasistiskt, ofta väldigt tunt och klichéartat. Men det går också att hitta fängslande berättelser, rafflande spänning och ärliga skildringar av den amerikanska ursprungsbefolkningens hopplösa kamp.

Annat som varierar i kvalitet är förstås också omslagsmålningarna, men en favorit som jag hittat är David Ljungdahl (1870–1940). Han var en av de mest flitiga konstnärerna, med hundratals böcker med sin signatur på. Jag måste tipsa om den utmärkta boken ”Omslagspojken: Med David Ljungdahl & Co i äventyrens värld” av Nils Forsgren. Det är alltid roligt att hitta en ny indianbok och se att Ljungdahl står för omslaget. Ibland innehåller böckerna även ett antal teckningar mellan pärmarna som en extra bonus.

I fallet med ”Äventyr i vildmarken” bjuds man verkligen på spänning och full fart hela tiden, men indianerna är inte mycket mer än onda karikatyrer. Omslag samt 5 fina teckningar av Ljungdahl gör ändå boken till en värdefull del av samlingen. Se speciellt hur fint han skildrar rörelse och spänningen i scenen där indianer tar sig ned genom en skorsten där de skräckslagna invånarna tänt en eld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Dennisign. Sno inga bilder, fråga först.